Waarschijnlijk heb je er nooit over nagedacht, je doet gewoon de was in de wasmachine – die de was draait en aan het einde van de wasprogramma is de was die je eruit haalt schoon. Heb je er wel eens over nagedacht hoe een wasmachine werkt? Je kunt een hoop reparatiekosten besparen als je weet hoe een wasmachine in elkaar zit en welke onderdeel nou precies wat doet. Als we het makkelijk willen uitleggen zien we dat het draaien van de was bestaat uit slechts vijf onderdelen.

  1. Toevoegen van water in de wasmachine
  2. Het uitvoeren van de was, het wassen van de kleding
  3. Het vuil water afpompen
  4. De was spoelen
  5. Ten slotte, het drogen en centrifugeren van de was.

Wist je dat er een groot stuk beton in de wasmachine zit om de wasmachine op zijn plaats te houden tijdens het centrifugeren? Zo weet je nu dus ook waarom wasmachines zo ongelooflijk zwaar kunnen zijn.

1.  Toevoegen van water in de wasmachine
Wanneer je het wasprogramma van de wasmachine start, hoor je meestal een pompend geluid – wanneer je dit geluid hoort dan weet je dat de wasprogramma is gestart en de wasmachine is begonnen met het pompen van water binnen de wasmachine. De water die in de wasmachine komt wordt gemixt met wasmiddel die je voor het starten van de wasprogramma in de wasmachine hebt gestopt. De wasmiddel en zeep gaat via het zeepbakje de trommel in en bouwt daar druk op, dit zorgt voor het soppig effect binnen de wasmachine. Pakt je wasmachine geen water meer? Kijk dan hier voor de oplossingen.

2.  Uitvoeren van de was, het wassen van kleding.
Bij het uitvoeren van deze stap wordt de water dat binnen de wasmachine zit na het toevoegen van het water warm gemaakt. Dit is belangrijk om uw kleding weer goed schoon te krijgen. Wanneer de wasmachine niet koud blijft en niet warm meer wordt kan dit verschillende oorzaken hebben. Als uw wasmachine goed werkt zult u zien dat tijdens het wasprogramma de trommel uw kleding door elkaar heen gooit. De wasmachine doet dit door de wasmachine eerst de ene kant op te draaien om deze vervolgens weer in de tegengestelde richting te draaien.

3. Vuil water afpompen
Nadat uw kleding is gewassen zal deze wasmachine het vuile water proberen af te pompen. Dit gaat via een afvoerslang binnen de was-apparaat en zit meestal aan de onderkant van de wasmachine. De afvoerslang maakt gebruik van een filter, anders zou de afvoerslang verstopt raken tijdens het afpompen van het vuile water. Het kan zo zijn dat uw filter verstopt zit en dat daardoor ook de afvoerslang verstopt raakt. Lees hier meer informatie over het afpompen van vuil water wanneer u problemen ervaart als wasmachine pompt water niet weg.

4. De was spoelen
Tijdens dit proces zit de wasmachine nog vol met water en met zeepsop, het is natuurlijk niet gewenst dat uw kleding nat en vol met zeep zit. In dit proces wordt het wasmachine nogmaals gepompt met schoon water, de wasmachine spoelt de was nogmaals met koud water. Nieuwe wasmachines beschikken over sensoren die bekijken of alle zeep wel uit uw kleding zit.

5. Ten slotte, het drogen en centrifugeren van de was.
Tijdens deze laatste stap van het wasprogramma gaat de trommel van de wasmachine heel snel draaien, dit doet de wasmachine zodat uw kleding geen water afdruipt als u deze uit de wasmachine haalt. De betonblok onder de wasmachine houdt de apparaat op dezelfde plaats en de rubbers onder de wasmachine dempen het geluid.

Het kan zijn dat u toch problemen of vreemde symptomen ervaart met uw wasmachine zoals vreemde luchten of stank uit de wasmachine, in sommige gevallen kunt u deze zelf repareren. Toch kan het zijn dat u niet handig bent of helemaal niet wilt beginnen aan het repareren van witgoed, u kunt dan kiezen voor witgoed reparatie.